IGNOU OPENMAT Solved Exam Papers 2010

Download IGNOU OPENMAT Solved Exam Papers 2010 Important Questions for IGNOU OPENMAT Test for Management Programmes . Here we have posted solved and repetedly asked Questions for IGNOU OPENMAT Exam.


IGNOU OPENMAT Solved Exam Papers 2010 :

Question 1. Which of the following city is famous for Rub Garden ?
(1) Aurangabad
(2) Chandigadh
(3) Mumbai
(4) Delhi

Answer: (2)

Question 2. what does SEZ stand for?
(1) South Zone
(2) Special Economic Zone
(3) Seychelles Island
(4) Sea Zone

Answer: (2)

Question 3. Question consists of a word, in capital letters followed by four words or phrases. Choose the alternative that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters, in each case.
RETROGRADE
(1) progressing
(2) reclining
(3) evaluating
(4) directing

Answer: (1)

Question 4. Question consists of a word, in capital letters followed by four words or phrases. Choose the alternative that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters, in each case.
PROVIDENT
(1) unholy
(2) rash
(3) miserable
(4) disabled

Answer: (2)

Question 5. Question consists of a word, in capital letters followed by four words or phrases. Choose the alternative that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters, in each case.
EUPHONIOUS
(1) strident
(2) lethargic
(3) literary
(4) significant

Answer: (1)

Question 6. Question consists of a word, in capital letters followed by four words or phrases. Choose the alternative that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters, in each case.
EXTRINSIC
(1) reputable
(2) inherent
(3) ambitious
(4) cursory

Answer: (2)

Question 7. Question consists of a word, in capital letters followed by four words or phrases. Choose the alternative that is most nearly opposite in meaning to the word in capital letters, in each case.
ASSUAGE
(1) describe
(2) wince
(3) worsen
(4) introduce

Answer: (3)

Question 8. Questions consists of a word, in capital letters, followed by four options. Choose the option that is most similar in meaning to the word in capital letters, in each case.
GAUCHE
(1) rigid
(2) swift
(3) awkward
(4) taciturn

Answer: ( 3 )

Question 9. Questions consists of a word, in capital letters, followed by four options. Choose the option that is most similar in meaning to the word in capital letters, in each case.
INIMICAL
(1) antagonistic
(2) anonymous
(3) accurate
(4) fanciful

Answer: (1)

Question 10. Questions consists of a word, in capital letters, followed by four options. Choose the option that is most similar in meaning to the word in capital letters, in each case.
POLEMIC
(1) blackness
(2) controversy
(3) magnetism
(4) lighting

Answer: ( 2 )

Question 11. Questions consists of a word, in capital letters, followed by four options. Choose the option that is most similar in meaning to the word in capital letters, in each case.

PLAINTTVE
(1) mournful
(2) senseless
(3) rural
(4) evasive

Answer: (1)

Question 12. Questions consists of a word, in capital letters, followed by four options. Choose the option that is most similar in meaning to the word in capital letters, in each case.

BALEFUL
(1) doubtful
(2) virtual
(3) deadly
(4) virtuous

Answer: (3)Deadly

Question 13. Which of the following countries was the host of the 20th Winter Olympics in 2006 ?
(1) Italy
(2) Australia
(3) Spain
(4) Canada
Answer: Italy

Question 14. "Beyond The Last Blue Mountain" is the biography of
(1) Sir Edmund Hillary
(2) Bachhendri Pal
(3) JRD Tata
(4) Dhirubhai Ambani

Answer: JRD Tata

Question 15. To whom did Iltutmish dedicate the 'Qutab Minar'?

(1) Razia Sultan
(2) Qutbuddin Aibak
(3) Qutbuddin Bakhtiyar Kaki
(4) Moinuddin Chisti

Answer: (3) Qutbuddin Bakhtiyar Kaki

Question 16. Which of the following substances obtained by fractionation of human blood ?
(1) Antivenom Serum
(2) Gamma Globulin
(3) Polio Vaccine
(4) Diphtheria Antitoxin

Answer: (2) Gamma Globulin

Question 17. A body falling freely from a height towards the earth, moves with uniform
(1) Speed
(2) Velocity
(3) Acceleration
(4) Weight

Answer: (3) Acceleration

Question 18. The element of an electric stove is made of
(1) Copper
(2) Invar
(3) Magnalium
(4) Nichrome

Answer:(4) Nichrome

Question 19. Which of its states did the US purchase from Spain for 5 million dollars in L877 ?
(1) Arizona
(2) New Mexico
(3) Washingto n
(4) Florida

Answer: (4) Florida

Question 20. Who is the author of the book "Beyond Peace" ?
(1) Richard Nixon
(2) Mikhail Gorbachev
(3) Nelson Mandela
(4) George Bush

Answer: Richard Nixon

Question 21. Which global communications giant was originally set up by Alexander Graham Bell as The Bell Telephone Company in 1877 ?
(1) Siemens
(2) Nokia
(3) A T & T
(4) Ericsson

Answer: (3) A T & T

Question 22. Which of the following poets coined the title 'Lady with a Lamp' for Florence Nightingale in his 1858 poem, 'Santa Filomena' ?
(1) T.S. Eliot
(2) Robert Frost
(3) William Wordsworth
(4) Henry Longfellow

Answer: Henry Longfellow

Question 23. While considering the Gross National Product (GNP), which of the following is not required ?
(1) Governmental purchases of goods
(2) Per capita income of individuals
(3) Private investment
(4) Net Foreign Investment

Answer: (2)

Question 24. A regressive tax will tend to redistribute income, more
(1) Equally
(2) Unequally
(3) Equitably
(4) Proportionately

Answer: (2)

Question 25. When did the World Trade Organization (WTO), which sets out rules for world trade, come into force ?
(1) 1948
(2) 1951
(3) 1954
(4) 1995

Answer: (4) 1995

Question 26. Elements of which one of the following pairs form ionic bonds between them when combined together ?
(1) Sodium and Chlorine
(2) Carbon and Hydrogen
(3) Chlorine and Chlorine
(4) Nitrogen and Hydrogen

Answer:Sodium Chloride

Question 27. Which of the following authors was given the Booker Prize for the book "Half a Life"?

(1) Arundhati Roy
(2) Vikram Seth
(3) V.S. Naipaul
(4) Kiran Bedi

Answer:V.S. Naipaul

Question 28. Which of the following is used as a food preservative ?

(1) Sodium Benzoate
(2) Sodium Thiosulphate
(3) Sodium Hydroxide
(4) Sodium Bicarbonate

Answer:(1) Sodium Benzoate



Keep visiting IGNOU4U Blog for IGNOU Assignment and IGNOU Question Papers.



37 comments:

sathvika March 29, 2010 at 11:24 PM  

Very helpful and thanks

rashmi April 20, 2010 at 2:12 PM  

it was really helpful

Anonymous,  July 4, 2010 at 8:18 PM  

thanks a ton

Anonymous,  August 2, 2010 at 8:22 PM  

thanks for providing question paper if possible also provide answer sheet. its really very helpful for studies............thanks a lot.

Jalpa August 9, 2010 at 9:30 PM  

pl sent me the question paper in 2010
my email ID:j5p52003@gmail.com
thanks

Anonymous,  August 31, 2010 at 8:55 PM  

Please send me 5 years fully solved question papers of Openmat Examination of IGNOU, that will be a great help. My email id is amitkoyande@yahoo.com.

Thanks in anticipation.

Amit

Madhuri September 1, 2010 at 4:09 PM  

Please send me last Six years fully solved question papers of Openmat Examination of IGNOU. My email id is madhuridangwal22oct@gmail.com


Thanks

Madhuri

Ravindra Rawat,  September 7, 2010 at 1:41 PM  

Please send me last Six years fully solved question papers of Openmat Examination of IGNOU. My email id is rrawat2208@rediff.com

RCSaxena September 7, 2010 at 8:36 PM  

Very thoughtful support - Prof R C Saxena

Anonymous,  September 25, 2010 at 9:44 PM  

request sir,
please send me the all solved papers .. im going to write 26/9/10 openmat exam..pls help
soundr.vell@gmail.com

Amit November 16, 2010 at 10:37 PM  

Please send me last five years fully solved question papers of Openmat Examination of IGNOU.
My email id is {amitvk_90@rediffmail.com}

Anonymous,  December 16, 2010 at 1:15 AM  

Please send me the last five years fully solved question papers of OPEN MAT EXAM for IGNOU.
Please send the papers at: sharry.singh@gmail.com

Thanks in advance!!

sandeep December 20, 2010 at 2:55 PM  

can any one please send me the open mat examination papers you have......? My email id is sandeep_prasad@syntelinc.com

CHAVDA DHARMESH,  January 12, 2011 at 6:11 PM  

Please send me last five years fully solved question papers of Openmat Examination of IGNOU.
My Email ID : dc.chavda@yahoo.com
Or Call Me 09898918591

Anonymous,  January 14, 2011 at 1:56 AM  

Please send me 2010 Openmat (XXVII & XXVIII) question papers any Solved or unsolved...

AT:

e-mail ID: Supersandy14@gmail.com

Thanks

Neha,  January 17, 2011 at 3:31 PM  

Please send me 6 years fully solved question papers of Openmat Examination of IGNOU, that will be a great help. My email id is seth.neha13@gmail.com
Thank you

Anonymous,  February 5, 2011 at 6:15 PM  

Please send me 6 years fully solved question papers of Openmat Examination of IGNOU, that will be a great help. My email id is freedadias@gmail.com


thanks.

Supali May 25, 2011 at 4:10 PM  

Please send the solved papers of IGNOU open MAT 2010 & 2011 on my e-mail i.e. supalibasu@gmail.com.

Thanks in advance

Supali

Anonymous,  May 30, 2011 at 12:39 AM  

im preparing for openmat 2011 pls help me.i done b tech.but this exam seems to be so tuff that im unable to do the questions except reasoning and g.k.
sandy_bsb5@yahoo.co.in

Punam June 11, 2011 at 3:56 PM  

Please send me 6 years fully solved question papers of Open mat Examination of IGNOU, that will be a great help. My email id is
khiravalepunam@gmail.com

Sathya July 1, 2011 at 5:44 PM  

very useful. I need some more solved papers

Sathya July 1, 2011 at 5:48 PM  

Pls send me last 3 yrs openmat solved papers to sathyamoorthy.kpm@gmail.com
thank ypu

Sathya July 1, 2011 at 5:49 PM  

Please send me 3 years solved question papers of Open mat Examination of IGNOU, that wil b a great help. My email id is
sathyamoorthy.kpm@gmail.com

Jane July 14, 2011 at 4:07 PM  

Hi Sir,

Please send me 6 years fully solved question papers of Open mat Examination of IGNOU, that will be a great help. My email id is
sonpari.jane@gmail.com


Regards
Jane

praveen kumar July 19, 2011 at 6:53 PM  

Hi Sir,

Please send me 6 years fully solved question papers of Open mat Examination of IGNOU, that will be a great help. My email id is
pkpraveensingh2@gmail.com


Regards
praveen kumar

Deepak,  July 28, 2011 at 4:21 PM  

Please send me 6 years fully solved question papers of Openmat Examination of IGNOU, that will be a great help. My email id is dee_pak_sahu@yahoo.com

prince August 4, 2011 at 5:04 PM  

i have need to insitute of prepare for openmat exam near by janak puri.

prince August 4, 2011 at 5:06 PM  

openmat preparation books plz tell me.shiva

Anonymous,  August 5, 2011 at 11:59 PM  

pls mail me some of the solved openmat question papers on cassandra_2cool@yahoo.co.in

Regards
Cassandra

sruthy August 8, 2011 at 6:30 PM  

iam sruthy pls send me 6years fully solved question papers of openmat examination of ignou that will be very helpful my mail id spsruthi888@gmail.com

girish kamath August 10, 2011 at 2:11 PM  

Please send me 5 years fully solved question papers of Openmat Examination of IGNOU, that will be a great help. My email id is
- girishequalzy@gmail.com

Binal August 10, 2011 at 6:22 PM  

Please send me 5 years fully solved question papers of Openmat Examination of IGNOU, that will be a great help. My email id is gandhibinal123@gmail.com

Thanks.

Shailendra singh August 18, 2011 at 10:12 PM  

sir thanks very first

please send me last three years fully solved open mat paper
my email. shailendra.rathore81@gmail.com


regards
shailendra

Naveen Kumar August 19, 2011 at 11:57 AM  

Hi, Please send me 6 years fully solved question papers of Openmat Examination of IGNOU, that will be very helpful for my preparation. My email id is naveenjayam@gmail.com

RONO September 2, 2011 at 3:49 PM  

is ignou OPENMAT necessary for distance learning too ?!

Nidhi singh July 25, 2012 at 12:04 AM  

hwy please send me fully solved openmat solution of last six years.
my id is n18singh@gmail.com

Nidhi singh July 25, 2012 at 12:07 AM  

hey any1 pls send me the answer key of openmat of last six years...
my id is n18singh@gmail.com

This Post is Written by | Find us on Google+